B&B Ann Sieuw

Ann Sieuw b&b

Dulci Domo is mijn motto.
Het is in mijn b&b aangenaam, warm en gezellig vertoeven voor jong en oud. 

Historiek

Het huis

Het huis heeft een heel oude en boeiende geschiedenis. Een gotisch dieptehuis dat evolueerde van classicistisch naar modern gelegen in een bekende Middeleeuwse straat van de Vlaamse schilders.

Oorspronkelijk was het een gotisch dieptehuis. Dit betekent dat het huis een puntgevel had, in de diepte gebouwd met een deur vooraan en bestaat uit drie traveeën.
De kelder dateert uit de 15de eeuw en is grotendeels nog in de oorspronkelijke staat bewaard.

Eind de jaren 1700 werd een classicistische lijstgevel voor het huis gebouwd, zoals ook bij de meeste andere gebouwen in de straat en de stad. Rond die tijd werd het huis uitgebreid met de koetspoort van het aanpalende huis nummer 6. In de jaren 1960 heeft het huis grote moderniseringswerken ondergaan. Zo is het plafond verlaagd, een verdieping erbovenop gebouwd en een lift geïnstalleerd. De koetspoort, de kelder en de voorgevel zijn authentiek gebleven.

Het huis staat in de Sint-Jorisstraat, sinds de 18de- 19de eeuw genoemd naar een schuttersgilde die gehuisvest was. De oorspronkelijke naam was ‘Vlamingdam’, zoals we op het plan van Marcus Gerards (1562) zien. Deze straat was in de 16de eeuw bekend omwille van de vele schilders die er woonden: Hans Memling woonde in het huis nummer 20. Hugo Provoost in nummer 25 en Lanceloot Blondeel in nummer 26. Gerard David woonde in nummer 6, waarvan mijn koetspoort de huidige ingang van mijn huis is.

Gerard David hoorde tot de Vlaamse primitieven. Hij is geboren in Gouda (Nederland) maar kwam al als jonge schilder in Brugge wonen. Hij huwde Cornelia, dochter van Jacob Cnoop, een edelsmid die in de Vlamingstraat woonde.

Zijn oeuvre is verspreid over de hele wereld: Washington, parijs, Midrid, Genua, new York, Brussel, Straatsburg….

Enkele beroemde schilderijen die je in het Groeninge museum van Brugge kunt bezichten zijn